Succesvolle proef hooischuur op Utrechtse melkveehouderij
Een optimaal rantsoen van vers gras en geurig hooi. Het hele jaar door én allemaal van eigen bodem. Met behulp van moderne technieken zag melkveehouder Aleid Blitterswijk uit het Utrechtse Werkhoven zijn duurzame missie realiteit worden. Door de samenwerking met een projectgroep en een subsidie van de provincie Utrecht lukte het Blitterswijk een moderne hooischuur te construeren die volledig CO2-neutraal werkt. De vernieuwende voederwijze toont aan dat zowel de melk als de koeien gezonder zijn en blijven.De projectgroep raakte geïntrigeerd door de werkwijze die men vroeger volgde: veel vers gras en weinig voer van buiten het bedrijf op een grondgebonden melkveebedrijf. Veel vers gras voeren bleek goed te lukken met een moderne aanpak, bijvoorbeeld met behulp van een ureummeter op het bedrijf om de kwaliteit van de voeding te meten. "Daarnaast bleek hooi de kwaliteit van vers gras te behouden, mits goed gedroogd", aldus veevoerspecialist Henri van Ittersum. De aanpak kan zo bijdragen aan oplossingen voor vele maatschappelijke vragen die rond de melkveehouderij spelen.
De koeien op het 'testbedrijf' van Blitterswijk krijgen hun gras uitsluitend vers en gedroogd te eten, zonder kunstmatige toevoegingen. Wim de Hoop van Kennis Center voor Groene Groei legt uit: "We hebben een hooischuur gemaakt die CO2-neutraal werkt. Door de zonnewarmte op de panelen wordt de lucht onder het dak en in de wanden opgewarmd. Deze warme lucht wordt door het hooi geblazen. Zo krijg je als het ware zongedroogd hooi." Voor zover bekend is de boerderij van Blitterswijk de eerste in Nederland die deze techniek toepast.
De aroma's uit vers gras en zongedroogd hooi geeft de koe door in haar melk. Van deze nieuwe melkstroom wordt momenteel de nieuwe kaassoort 'Uut Hooi' geproduceerd. "Dit verhaal klopt en daarom willen we deze kaas breed in de markt zetten", aldus Cees Verburg van De Groot – Verburg kaashandel. De projectgroep sluit niet uit dat deze gezonde melk binnenkort ook verwerkt wordt tot ijs, yoghurt, boter of in een pak in de schappen komt te liggen. Blitterswijk hoopt door deze geslaagde proef een nieuwe beweging in gang te zetten en andere boeren te enthousiasmeren deel te nemen aan de duurzame productiewijze.
bron: Uut Hooi
FoodHolland Nieuws: Succesvolle proef hooischuur op Utrechtse melkveehouderij (foodholland.nl) |
De beste boeren staan aan wal
De agrarische sector staat bol van de ontwikkelingen. Op boeren.online worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de agrarische sector kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!
Laatste reactie
Reacties
Daarna nog meer zonnepanelen leggen omdat je ook nog een hottub en een draaimolen in de tuin ga aanleggen.
En maar blijven roepen dat je CO2 neutraal bezig bent.
Hoe geloofwaardig ben je dan als je met die panelen de hele staat van stroom had kunnen voorzien?
In Limburg is er een met een nieuwe stal en hooidroogruimte plus opslag onder één dak, deze is al 6 jaar in gebruik, van Twan Linssen