Is dit het einde van de melktap?

Persbericht Agractie

Valt dat even rauw op je dak.

Deze week werden wij geattendeerd op een wijziging van de regels rondom verkoop van rauwe melk. Tot eind van dit jaar is het zo dat wanneer boeren thuis rauwe melk verkopen, dat zij deze vier keer per jaar moet laten onderzoeken op Salmonella en twee keer per jaar op Staphylococcus Aureus.

Onlangs is in de Staatscourant gepubliceerd dat met ingang van 1 januari 2025, de rauwe melk maandelijks moet worden gecontroleerd. En dan op de aanwezigheid van Salmonella, Campylobacter en Stec. Dit zijn dure onderzoeken. Gevolg hiervan is, dat de rentabiliteit van boerderijwinkels, maar met name van melktaps flink onder druk komt te staan.

Met andere woorden, je verdient niets meer aan je melktap.
De melktap is juist maatschappelijk gewenst voor het verbeteren van de
contacten tussen boer en burger. De overheid wil dat boeren juist investeren in verbreding van hun bedrijf. Eén van de mogelijkheden voor een melkveehouder is de huisverkoop van rauwe melk. Maar met dit beleid, ondermijnt diezelfde overheid hun eigen ideologie.

En de vraag is waarom? Per jaar worden er enkele duizenden mensen ziek van bovengenoemde bacteriën. Maar de bron is in de meeste gevallen besmetting met rauw vlees. De gevolgen zijn last van maag en darmen. Rechtvaardigt dit het op kosten jagen en voor veel bedrijven stoppen van melktaps? Wij vinden van niet. De kwaliteit van de melk van Nederlandse melkveehouders behoort tot de beste van de wereld!
Wij verzoeken dan ook minister Fleur Agema van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, om dit beleid van het vorige kabinet, te heroverwegen en terug te gaan naar de regeling, zoals die nu geldt. Hiermee wordt de volksgezondheid geborgd en kunnen boeren verbreden met de verkoop van rauwe melk.
Nieuwsgrazer

Reacties

+4
Albert Peters
De zoveelste onzin regel
+3
-Jan-
@Albert Peters goed veel enquêtes invullen over 2e tak etcetera en de ambtenaartjes van de Melkertbaantjes verzinnen wel weer wat
+1
Albert Peters
@-Jan- degenerende opmerking.Zijn ambtenaren klein?1m50?weet je wat een melkert baan is
Praat men hier over boertjes?
+2
Realisme
@Albert Peters pot verwijt de ketel
de jonge
@Albert Peters in de politiek praat men wel degelijk over ""die boertjes""
-Jan-
@Albert Peters Veel vraagtekens zie ik,zo werkt de enquette ook en daarop komen dan weer onzinnige regels uit die totaal langs realistische bedrijfsvoering staan
+5
grös
Vervolgens krijgen ze e-coli uit een rauwe salade.
Twentsch Land
Melk pasteuriseren voor het in de melktap gaat.
bio boer
@Twentsch Land dat kan idd alleen moet je wel geschikte ruimte er voor hebben mag onder voorwaarden wel in tanklokaal volgens mij
En bij cokz gecertificeerd 1 jaarlijkse controle en elke 2 maanden monsters laten onderzoeken zo als hier onder
bio boer
Zie het probleem niet vaak kun je het via de melkfabriek wel regelen sowieso de salmonella

Hier moet elke 2 maanden ook ijsmonster laten onderzoeken van het cokz
+1
bio boer
@bio boer dat onderzoek kost niet meeste

(klik om te vergroten)

bio boer
@bio boer elke maand is wel wat veel bij kippen is elke kwartaal als ze ouder worden elke 2 maanden monster door middel met overschoenen weer mee je ronde door de stal gaat en opstuurt
huub
@bio boer
Quote:
elke kwartaal als ze ouder worden elke 2 maanden monster door middel met overschoenen weer mee je ronde door de stal gaat en opstuurt

Voor het opsturen moeten ze ff in de magnetron. Schijnt de kans op een positieve uitslag flink kleiner te worden.
bio boer
@huub wij willen ook dat het goed is wat we verkopen

Is in begin wel eens verkeerde uitslag terug gekomen toen alles kritisch bekeken

Bleek dat de uitloop probleem te zijn of dat denken wij daar kan wat rauwe mix op spetteren waar later weer de gepasteuriseerde mix uit komt dus voor we aftappen desinfecteren we de uitloop

Voor je het door hebt is er toch kruisbesmetting en is een spetter rauwe melk voldoende zo leer je ook weer
bio boer
@bio boer en bij de kippen wil je ook niet doorleveren terwijl er salmonella in kan zitten
Nog nooit gehad bij de kippen gelukkig dat is wel rare financiële klap
Dan mogen de eieren en kippen alleen nog naar de kookerij
Rob_MB
@bio boer Dit was mijn eerste (vraag)gedachten.

Weer extra regeltjes van de overheid, mensen zijn wel wat gewend. factuur bij de tap hangen, weet de consument dat ook.
Elvis
@bio boer op de beurs in Hardenberg stond een ijsautomaat daar zat gewoon een pasteriseur bij in.
bio boer
@Elvis zo machine hebben wij ook daar gin het ook mis met kruisbesmetting wat wel te ver komen is als je er aandacht aan besteed
Niet om die reden maar we gebruiken nu eigenlijk altijd externe pasteur vanwege de capaciteit

Of was het softijs automaat?
Elvis
@bio boer ja automaat tapte zelf ijshorentjes vol na betaling
weurding
Simpel, doorberekenen
bio boer
@weurding 30 euro kost salmonella dacht ik er zijn verschillende test manieren 30 euro in de maand is te overzien toch
robotmelker
Zo'n melktap is toch gewoon clandestiene melkhandel... Goed dat daar extra controle op komt. Moet je ook als verkoper van rauwe melk niet willen dat iemand ziek wordt van jouw melk...
+1
grös
@robotmelker
Hangt ook altijd waarschuwing bij "koken voor gebruik", maar dat doet de helft niet. Raw milk is populair in de gezondheidshoek. In de V.S. is het in veel Staten ook verboden. Ik drink het ook altijd vers, maar verkopen is kwa locatie sowieso niet rendabel.
+7
labella
Quote Reactie van @robotmelker:
melktap is toch gewoon clandestiene melkhandel... Goed dat daar extra controle op komt. Moet je ook als verkoper van rauwe melk niet willen dat iemand ziek wordt van jouw melk

Als rauwe melk werkelijk zo slecht was dan was ik al lang dood geweest! Ik drink het al 56 jaar.
+4
grös
@labella
Probleem is denk ik dat veel mensen niks meer gewend zijn. Ook door industriële voeding leven ze als kasplantjes, en als er dan iets in zit, snel ziek. In de schoonste huizen hebben ze ook de meeste allergieën, alles steriel..
+4
jjthefrenchman
@labella Sterker nog, mijn zoontje van 3 was 2 jaar geleden allergisch voor ALLE mogelijke zuivel. En na een jaar opbouwen, verteerd ie nu minimaal 2 glazen per dag rauwe melk. En is hij er compleet overheen.Hij heeft zn groeiachterstand ingehaald, en is in tegenstelling tot zn veel grotere/"gezondere" broer nooit ziek.
+2
Grove den
@robotmelker Het grootste gevaar van rauwe melk zit in het verkeer onderweg naar de boer.
+4
grös
@Grove den
Zet die tap ook op een veilige plek neer, met ruime parkeerplaats, men kan eerder overreden worden als ze langs de weg uit stappen. Geldt ook voor de controleur van het COKZ ! Misschien wel zo veilig als die gewoon op het kantoor blijft.
+2
Hans van Bergen
@robotmelker Want hoe vaak hoor je dat er mensen ziek worden van melktap melk?
Jij hebt niet door dat dit de zoveelste actie is om boeren kapot te maken?
+16
jan 10
Wordt met een melktap ook geen wereld aan verdiend,vaak doen ze er eieren bij of bos bloemen(het laatste zal ook wel verbannen worden)
Maar is vooral leuke verbinding met boerderij -burger.
Nl wordt helemaal kapot gecontroleerd,stop daarmee.
+10
Hans van Bergen
@jan 10 Melktap controle en daarna een xtc pil in je muil doen die ome Henk in zijn schuurtje gedraaid heeft van gootsteen onstopper en zo
Albert Peters
@Hans van Bergen je zit vandaag weer lekker op je klaagstoel op
Nevergiveup
De water bedrijven hebben ook nog wel eens last van poep bacterie in het water.

nos.nl/artikel/…
« Terug naar discussielijst

De beste boeren staan aan wal

Hebben de trefwoorden waarom? , verkoop , salmonella , investeren , campylobacter , overheid , melkveehouders , melkveehouder , rauwe melk , volksgezondheid en melktap geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de agrarische sector kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!