Waarom hooien duurzaam is?
Behalve meedoen met het NK Hooibaaltjesstapelen kunnen melkveehouders veel meer doen met goed hooi. Geurig hooi is vaak het beste medicijn om een zieke koe op te lappen.Hooi is een beetje in de vergetelheid geraakt, maar goed hooi is goed voor de koe, voor het milieu en voor de portemonnee van de boer! Hooi prikkelt de penswand van de koe waardoor deze meer gaat herkauwen en daardoor met minder eiwit en (kracht)voer toe kan. Goed hooi bevat veel suiker en past eigenlijk in elk rantsoen, ook voor de kalfjes en het jongvee. Het is vooral de (hernieuwde) focus op goed voer winnen van eigen land wat belangrijk is.
Je kunt gras snel, langzaam, eiwit arm, eiwit rijk, suiker arm, suikerrijk krijgen…afhankelijk van hoe je het oogst, binnenhaalt en conserveert. De moderne bier vindt hooien maar lastig en veel gedoe. Maar in dat “gedoe” zit nu precies het verschil tussen geld verdienen en al het geld naar de voerleverancier brengen! Ofwel met dit soort acties proberen we aandacht te krijgen voor goede kwaliteit ruwvoer winnen van eigen land! Daarnaast is hooien een heel sociaal gebeuren, waarbij je al je vrienden en buren kunt uitnodigen en wat je af kunt sluiten met een paar lekkere potten bier!
Romantisch? Nee gewoon boerenverstand!
De beste boeren staan aan wal
Hebben de trefwoorden gras , hooien , hooi , koe , bier , milieu , voer , jongvee , eiwit , duurzaam , melkveehouders , ruwvoer , rantsoen en europese unie geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de agrarische sector kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!
Laatste reactie
Reacties
Wij hebben dit jaar ook gehooid. Drie jaar geleden voor het laatst gedaan dacht ik. Heb ook wel eens geholpen bij de buren. Is altijd mooi
bier heeft het lidwoord 'het' en niet 'de'.
Kleine baaltjes zijn wel romantisch, maar daar heb je ook alles wel zo'n beetje mee gezegd.
Tis aardig wat werk die kleine pakken maar als je ze in grote pakken laat slaan dan moet het toch wel zo ongelofelijk goed droog zijn om broei te voorkomen. Ook als je niet alles tegelijk laat komen zeg 500/600 balen per keer dan is het best te doen.
En ook kun je kleine balen wel handiger op oude zolders pakken, je hoeft er niet met een tractor of verrijker bij te kunnen om ze te pakken.
Toch zie ik het in praktijk niet snel meer gebeuren wanneer het ver over de 600 heen gaat. Al die mensen erbij om dan (vaker) te helpen, waar vind je ze en wat kost het?
Daarom is grof en droog gras in de foliebaal vele malen duurzamer en het blijft nog geuriger ook.
Dat hooien zoveel meer gedoe is snap ik niet. Tis even wat langer laten liggen op het land en 2/3 keer meer schudden maar dan kun je het gewoon oprapen en los in de schuur storten. Zo doen wij het al jaren.
Net dit jaar een keertje baaltjes gedaan omdat ik wou weten hoe dat bevalt
Hier in de buurt wordt het meestal als wederdienst gedaan, jij helpt mij hooien ik help jou hooien. ook wordt hier veel hooi geperst voor particulieren met een paar paarden en als je hooi wilt hebben help je maar mee
dat is zo, wij maaien met kneuzer, schudden twee keer en op vierde dag harken, wordt 's avonds of 's ochtends in grote balen geperst en gewikkeld en altijd mooi spul. geen kuilpakken.
Omdat er toen nog geen goeie foliebaal persen waren...
Mijn vader is 76, en mijn oom die ook werkt op de Boerderij is 81. Mijn vader en oom hebben nog gewerkt met het paard de vorkjes schudder, en hebben nog hooi hopen gezet. Later kam het hooi kanon, en de opraapwagen. Nog later kwam de pick-up pers, en werden er soms thuis tot wel 1500 baaltjes per keer gemaakt. Daarom heeft mijn oom een versleten heup, en mijn vader een slechte rug. Een heel sociaal gebeuren, wat gezellig word afgesloten met bier drinken :?. Voel is aan je voorhoofd man. Die mensen hebben zich vroeger kapot gewerkt en zijn afgebeuld in dat achterlijke "hooien".
Als ik voor mezelf 1500 pak ineens (of 2 keer) zou moeten laden, zou ik een loonwerker bellen.
Net als die lui die vroeger het sloten deden, die kun je zo aanwijzen, liepen allemaal met een kromme rug.
Maar bij de gemiddelde boer met 5 koeien en 8 kinderen ging dat ook allemaal wel.
Zeker! Maar iemand van 80 is ook blij dat die de tijd van constant met de hand werken over is. Ik trouwens ook .
Mijn opa werd maar 67, die heeft altijd met de hand gewerkt.... Die heeft nooit geen trekker gezien.
Allemaal leuk en aardig, dat geouwehoer of oude tijden, maar oud werd/wordt je er echt niet mee!!
DE WEERE Bij een agrarisch bedrijf aan de Driestedenweg in De Weere is rond elf uur brand uitgebroken. Een schuur met daarin hooibalen vatte vlam, waarop groot alarm werd geslagen.
De oorzaak is waarschijnlijk hooibroei, zo zegt de brandweer tegen RTV Noord-Holland. Dat houdt in dat de hooi te vochtig was, waardoor de temperatuur binnenin de balen begon op te lopen en uiteindelijk in de brand vliegt.
rtvnh.nl/nieuws/85175/…
Ik zie ook wel eens dat ze het op het land opslaan, paar pallets eronder, een zeil er over heen, maar vraag me af of het dan wel echt droog blijft.
Wij hebben twee/drie weken geleden praktisch hooi gemaakt, toen er even een kleine hitte golf was. We hebben drie keer geschud, en met die felle zon droogte het als een gek. We voeren ze nu al aan de kalveren en de drachtige koeien. Gewoon een vierkante baal met plastic er om heen. Prachtig spul!
Je bent vergeten te melden dat hooi ook nog eens positief kan werken op de gezondheid van bijvoorbeeld kalveren. Door het gras super te drogen, drogen alle mest resten op, de bacteriën gaan dood. En de meeste stront korrels vallen tussen het hooi weg op de grond. Als je bijvoorbeeld hooi voert aan de kalveren zullen er minder snel ziekte overdracht van groot naar klein plaatst vinden, omdat vrijwel alle resten van de mest van de oudere dieren (de dieren met een mogelijke ziekte) om het land zijn gebleven, of zo verdroogt zijn dat ze niet meer schadelijk zijn.
Waarom niet gewoon in grote pakken laten persen? Je bent 15 jaar, je rug moet nog langer mee!
De beste zeis maaier die ik heb gekend, Bouke S., is onlangs overleden op bijna 88 jarige leeftijd. Ik zie de man nog zitten elke morgen voor in het erf de zeis te haren alvorens maar weer de sloot in ging om de kanten er werkelijk af te scheren.
was dan net riskant zat en ik zei tegen me pa doe anders 50/50 de helft kleine pakjes en de qndere helft grote pakkrn met folie. Maar we hadden 's middags 400 pakken met z'n 5en gedaan met meer als zat rustpauze's En 's avonds met 10 man 250 pakjrs en toen zat ik lekker op de trwkker dus heb denk ik een stuk of 75 pakjes door mijn handen gehad
Ach man, je bent jong dan is dat toch niet zo erg een keer? Als het nou iedere week is oke.
Goed hooi maken, dat kun je alleen bij stabiel mooi weer, en dat is er in sommige zomer nou eenmaal erg weinig.
Daarnaast heeft niet ieder personeel voor het opscheppen, dat verhaal van buren en bekenden die zo graag komen gaat lang niet overal op.
Hooien was vroeger nogal eens stressen.
En lang niet altijd zo nostalgisch als het verhaaltje waar deze topic mee begint.
Goed hooi maken, dat kun je alleen bij stabiel mooi weer, en dat is er in sommige zomer nou eenmaal erg weinig.
Daarnaast heeft niet ieder personeel voor het opscheppen, dat verhaal van buren en bekenden die zo graag komen gaat lang niet overal op.
Hooien was vroeger nogal eens stressen.
En lang niet altijd zo nostalgisch als het verhaaltje waar deze topic mee begint.
+10
Jij hebt mijn reacties niet eens goed gelezen...
Zeker wel.