De Emmeloordse uien gaan heel de wereld over

Het is een kenmerkend pand aan de Hannie Schaftweg in Emmeloord: Waterman Onions. Twee broers, Wim en Erik Waterman, begonnen ruim 25 jaar geleden met de verwerking van uien. Inmiddels gaan de uien van het bedrijf in grote aantallen de hele wereld over.

"Als alles draait, dan gaan hier twee vrachtwagens per uur doorheen", zegt eigenaar Wim. De uien worden vervolgens verscheept naar bijvoorbeeld Senegal, Nicaragua en landen in Europa.

De grond in Flevoland is bij uitstek geschikt voor de teelt van uien, zegt broer Erik. "De Flevolandse ui kan een jaar lang bewaard worden en daardoor ook verscheept worden naar alle uithoeken van de wereld." Wim Waterman noemt het daarom ook wel 'het goud' onder de uien.[image:d5ms27yy6exnf.cloudfront.net/pictures/… voor Senegal]Met de paplepel ingegoten
Dat Wim en Erik in de uien zouden gaan, was niet bepaald een verrassing. "We zijn de derde generatie Watermannen, mijn vader was boer in Zeeland, mijn opa ook." Die opa begon ruim 90 jaar geleden een handel in uien, aardappelen en wortelen. Zijn zoon nam dat vervolgens over. [image:d5ms27yy6exnf.cloudfront.net/pictures/… Andries Waterman]Uiteindelijk besloten de broers de handel over te nemen van hun vader, maar ze bleven niet in Zeeland. Ze trokken de stoute schoenen aan en vertrokken in 1998 naar de polder. Vanaf toen gingen zij zich helemaal focussen op uien.

In het begin was het flink aanpoten, zegt Erik. Ze hadden drie medewerkers. "We waren dus in totaal met zijn vijven. Toen waren we ook continu op de vloer te vinden." Nu werken er zo'n tachtig mensen en zijn ze vooral bezig met de grote lijnen. "Soms rij ik stiekem nog wel even op de heftruck om toch weer eens te ervaren wat hier nou eigenlijk gebeurt," zegt Erik.

Focussen op smaakmakers
Het bedrijf heeft nu ruim tachtig medewerkers en het handelt nu ook in bijvoorbeeld knoflook en gember. In de toekomst willen de broers meer investeren in die smaakmakers van de keuken, zegt Erik Waterman. "Een knoflook, ui of gember. Het is net als peper en zout. Het is een onmisbaar ingrediënt in alle cuisines wereldwijd. Daarin hebben we nog hele mooie kansen om dat mooi uit te bouwen."
 Emmeloord - De Emmeloordse uien gaan heel de wereld over (omroepflevoland.nl)

Het is een kenmerkend pand aan de Hannie Schaftweg in Emmeloord: Waterman Onions. Twee broers, Wim en Erik Waterman, begonnen ruim 25 jaar geleden met de verwerking van uien. Inmiddels gaan de uien van het bedrijf in grote aantallen de hele wereld over.

Nieuwsgrazer

De beste boeren staan aan wal

Hebben de trefwoorden flevoland , wortelen , handel , polder , europa , investeren , zeeland , aardappelen , toekomst en heftruck geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de agrarische sector kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!