De Groene Weg slagers starten met biologisch rundvlees uit Nederland

PERSBERICHT

Groenlo, 27 maart 2024 - Na twee jaar geleden te zijn gestart met een keten
van biologisch rundvlees uit Nederland, starten deze week slagerijen van De
Groene Weg met de verkoop van biologisch rundvlees uit eigen regio. Hiermee
is deze keten van De Groene Weg officieel rond en biedt het ook alle schakels,
net als de andere ketens van de vleesleverancier, een eerlijke prijs en
langetermijnperspectief. Hiermee speelt het bedrijf in op de groeiende behoefte
aan biologisch rundvlees van Nederlandse herkomst en de behoefte bij
biologische melkveehouders om hun kalveren biologisch te laten opgroeien en
verwaarden.

Vergroten van de kennis
De Groene Weg werkt voor haar varkensvlees en lamsvlees in een gesloten keten met
Nederlandse veehouders. De afgelopen twee jaar heeft het bedrijf onderzoek gedaan
naar de mogelijkheid om de biologische kalveren in eigen land te laten opgroeien; een
duidelijke behoefte onder Nederlandse biologische melkveehouders.
Omdat in Nederland de focus op melkveehouderij ligt en niet op het houden van
vleesvee, is de kennis rondom het houden van vleesvee beperkt beschikbaar. De Groene
Weg heeft de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in het vergroten van deze kennis. Het
bedrijf is hiervoor onder andere te rade gegaan bij experts in binnen- en buitenland. De
verplichte weidegang in combinatie met de hoge grondprijzen, maakt het een financiële
uitdaging om kalveren aan te houden tot slachtrijpe runderen. De financiële haalbaarheid
wordt vergroot wanneer de dieren worden geweid op natuurgronden. Voor deze gronden
geldt vaak een flink lagere prijs, maar daar staat tegenover dat deze gronden vaak een
fors lagere voeropbrengst hebben met lagere voedingswaarden. Om voldoende vlees
met de juiste kwaliteit op een acceptabel prijsniveau te kunnen leveren, speelt de
genetica van het dier een belangrijke rol. Niet ieder ras is geschikt om op
natuurgronden, kwaliteitsvlees te leveren.

Lokaal biologisch rundvlees met een goed verhaal
Het eerste vlees uit deze keten is afkomstig van Albert Hassink uit het Gelderse Veessen
en wordt verkocht in de slagerijen van De Groene Weg in Apeldoorn, Arnhem en
Nijmegen. Bas Derksen (De Groene Weg Nijmegen): ‘‘Wij zijn heel blij met de stappen
die De Groene Weg heeft gemaakt. Nederlandse herkomst van ons biologische vlees
wordt steeds belangrijker voor onze klanten en het was jammer dat we dit nog niet
konden aanbieden. Nu bieden we niet alleen rundvlees van topkwaliteit, maar kunnen we
ook het prachtige verhaal van rundveehouder Hassink koppelen aan dit product.’’
Opschalen biologische rundvlees keten
Daan Tomesen (ketenmanager De Groene Weg): ‘‘Inmiddels hebben wij een aantal
biologische rundveehouders gevonden met wie wij een samenwerking aangaan. Wij
onderzoeken nu de mogelijkheid om samen met de aangesloten rundveehouders, onze
eigen buitendienst en rundveehandelaren onze gezamenlijke kennis rondom biologisch
rundvee te bundelen en verder uit te bouwen. Wij zijn er trots op dat wij de boeren
waarmee we gaan samenwerken nu een langetermijnperspectief kunnen bieden voor hun
biologische runderen.’’

Over De Groene Weg
De Groene Weg is marktleider in de biologische vleessector in Nederland en de op één na
grootste in Europa. Het bedrijf heeft slagerijen in Nederland, een eigen webshop en afzet
naar o.a. diverse grote retail ketens in Europa. De Groene Weg is gespecialiseerd in de
productie van biologisch varkens-, rund- en lamsvlees. Ketenbeheersing is daarin haar
grootste kracht. Als ketenregisseur houden ze oog op een gezond evenwicht tussen
mens, natuur en dier.
Nieuwsgrazer

Bijlages

(klik om te vergroten)

V.l.n.r. Gijs Verveda (DGW Arnhem), Bert Nijkamp (DGW Apeldoorn), biologisch rundveehouder Albert Hassink,
Bas Derksen (DGW Nijmegen).

De beste boeren staan aan wal

Hebben de trefwoorden melkveehouderij , vleessector , biologisch , grondprijzen , weidegang , rundvlees , veehouders , melkveehouders , samenwerken en varkensvlees geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de agrarische sector kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!