Bedrijven zetten vol in op vlees- en zuivelvervangers: 'Gaat om enorme bedragen'

Plantaardig is booming: de omzet van vleesvervangers is de afgelopen vijf jaar meer dan verdubbeld. En ook de verkoop van zuivelvervangers zoals soja- en havermelk is enorm gestegen.

Hoe is de enorme groei te verklaren? "Deels doordat consumenten bewuster zijn geworden", zegt ING-onderzoeker Thijs Geijer. "Steeds meer mensen zijn op zoek naar producten die meer bieden qua dierenwelzijn en milieu."

Maar volgens Geijer zijn de producenten net zo belangrijk: "Zij zijn producten gaan ontwikkelen die ook een volwaardig alternatief zijn voor vlees en voor zuivel."

Bart Grobben en zijn broer Tom bijvoorbeeld. Onder de naam 'De Nieuwe Melkboer' produceren ze naast koemelk ook sojamelk. En hun ambities zijn groot.

Quote:
Toch is een volledig plantaardige wereld nog lang niet in zicht, zegt ING-onderzoeker Thijs Geijer. "Wij hebben wel met scenario's gerekend. Van: hoe gaat het nou als deze groei zo doorzet? Maar het moment dat het aanbod plantaardige alternatieven groter is dan het aanbod dierlijke producten, ligt bij de huidige groei pas rond de jaren 2050, 2060. Dus dat is nog heel ver weg."

 Bedrijven zetten vol in op vlees- en zuivelvervangers: 'Gaat om enorme bedragen' (nos.nl)

Steeds meer bedrijven, van klein tot groot, focussen op plantaardig voedsel. En niet alleen voor de goede zaak, ook voor de portemonnee.

Nieuwsgrazer

Reacties

+3
Johannushoeve cv
Niet voor het idealisme maar voor de euro
+3
Melkboer16
Omzet verdubbeld in 5 jaar maar dan is het nog steeds weinig. Die nepzooi is peperduur en alleen voor idealisten weggelegd.
Je kunt er bang van worden maar ga eens een keertje naar de supermarkt en je weet wel beter.
Trouwens de omzet in vlees groeit ook nog steeds alleen al door prijsstijging.
+2
demelkboer
Push news heet dat
+5
boer.
Zonder vlees en zuivel geen zink en selenium in je bloed . Alle mensen met corona op de IC hadden dit te weinig in hun bloed.
Dus kiezen maar
duitser
@boer. idd knettergek daar in de grachtengordel. Eerst chemische troep vreten en daarna met chemische middelen vol laten spuiten omdat je immuniteit niet functioneert. En dat meteen ook van de gezonde plattelanders verwachten.
boer.
.
+1
Farma_boerke
Het is makkelijk en snel geld mee te verdienen. De vleesmarkt is veel moeilijker om nog veel geld uit te kunnen halen. Snel, eenvoudig geld, verhaaltje maken (marketing) met wat feelgood en cashen
van Ittersum
Alcoholvrij bier werd middels Buckler ook eerst belachelijk gemaakt. nu is dat 5% van de totale bieromzet. zo zal het ook met de zuivel en vleesvervangers gaan. Melk en vlees als massaproduct heeft zijn langste tijd gehad, daar in plaats melk en vlees met een bijzonder verhaal(zie ook bv het bier). Nu nog de opbrengstprijs die in verhouding staat tot de extra kosten.
Oppassen dat die vervangers niet de opvolger van de reguliere zuivel en vlees wordt. De markt die je kwijt raakt herwin je niet weer
+2
weurding
@van Ittersum geloof er niks van, de consumptie van vlees stijgt en de wereld is groter dan Nederland, heb het al eens vaker gezegd, dat beetje landbouw wat mogelijk is op wereldschaal is bar weinig gezien de grootte ervan, de alternatieven zijn te klein om de wereld te voeden
van Ittersum
@weurding klopt wel, maar willen ze en kunnen ze onze kostprijs betalen. Laten we wel zijn, de Nederlandse veehouderij kan niet voor het gros van de wereldbevolking produceren. Daarvoor is onze kostprijs te duur. En als iets (te) duur is, komen er alternatieven. Zo werkt dat op mondiaal gebied
+6
de Tank
@van Ittersum havermelk is dan zeker te duur
+2
Melkboer16
@van Ittersum kostprijs te duur, weer wat nieuws!
Maar afgezien daarvan lul jij nu net zo als elke stopper.
Je eigen beslissing recht praten.
Wat doe je nu eigenlijk want als een ex-melkveehouder zo praat en bij mij zou komen dan kon ie gelijk vertrekken.
In de supermarkt word ook veel biologisch verkocht maar vaak in de aanbieding en dan lees je later, kijk eens de consument is bereid meer te betalen.
Wil nu wel eens zien met de stijgende kosten voor levensonderhoud of men nog die duurdere producten koopt met een lulverhaal
+2
weurding
@Melkboer16 ho ho, niet als elke stopper☝️
Melkboer16
@weurding jij hebt je bedrijfsvoering aangepast.
Wat @Vanittersum doet vind ik gewoon…….!
Misschien heeft hij gelijk maar met zulke ex-collega’s win je de oorlog niet mee.
+1
George
@weurding
Ik lul in ieder geval ook nooit mijn beslissing recht. Waarom zou je dat ook doen?
slagroomvla
@Melkboer16 zow,ben het gewoon is met jee eens! Als die vega's zich belangrijke voedingsstoffen willen onthouden, prima. Die zijn met het volgende virus wel aan de beurt.
+1
Piet1960
@Melkboer16 Er wordt van een stopper echt niet verwacht om zich te verantwoorden, laat staan om z'n beslissing recht te praten. Stoppen is ook ondernemen.
+2
weurding
@van Ittersum daarom komt de kip o.a. uit thailand, als ik naar de prijs kijk van de alternatieven dan speelt kostprijs geen rol, is net als met electrisch rijden, diegene die denkt dat ie het milieu redt die betaald wel, transport wordt weinig naar gekeken, zgn. Voordeel zit meer tussen de oren dan dat het echt helpt, groei in b.v. China doet alles teniet wat je hier aan die zgn. Milieuwinst wint
slagroomvla
Quote Reactie van @van Ittersum:
Daarvoor is onze kostprijs te duur.

Jij praat nu voor je zelf!
+1
pieta
Quote Reactie van @van Ittersum:
Melk en vlees als massaproduct heeft zijn langste tijd gehad,

Dat lijkt me nou net niet he. Door de vervangers worden niches ingevuld. Sommige van deze niches zijn met melk/vlees niet in te vullen. Daarnaast zit er ook wat verdringing in theorie. Dat is dan wel weer afhankelijk van de koopkracht van mensen die nu nog niet in al hun (eet/drink)behoefte kunnen voorzien. Het kan namelijk ook naast elkaar groeien.
Het is net als met alcoholvrij bier. Vroeger dronk je cola als je moest rijden, nu drinken sommigen alcoholvrij bier.
Melkboer16
@pieta radler wordt als sinas gedronken en niet als bier.
Nepvlees en nepzuivel wordt echt niet door vleeseters gegeten maar door over het paard getilde idealisten.
De gewone man kan het niet betalen om zo idealistisch te zijn
+1
marcsterreborn
Het is altijd weer verbazingwekkend om te zien hoe verschillend mensen reageren op veranderingen in de wereld om hen heen...
+1
weurding
@marcsterreborn en dat is maar goed ook, anders krijg je zoiets.....

(klik om te vergroten)

de Tank
@marcsterreborn zegt ook wel iets over jou dat je dat verbazingwekkend vindt😜
+4
robbies
@marcsterreborn die veranderingen zijn er niet. Men wil ons doen geloven dat Amsterdam representatief is voor het wereldwijde consumptiepatroon. De praktijk is weerbarstiger. Die paar sojaslurpers in de grachtengordel zijn niets vergeleken met de jaarlijkse bevolkingsgroei. Twintig jaar wordt er al gesproken over kweekvlees. Hoe groot is het marktaandeel vandaag?
mlkvhoudr
@mlkvhoudr verreweg de meeste Nederlanders eten geregeld iets dierlijks naar de vegetarische levensstijl klimt wel procentjes omhoog
robbies
@mlkvhoudr Jij laat je ook al vangen in de gedachte dat het NL consumptiepatroon maatgevend is voor de wereldbevolking. Hoe verhoudt het consumptiepatroon in NL zich tot de consumptie van de wereldbevolking?
mlkvhoudr
@robbies maar door de reden zullen die ook niet aan de vleesvervangers gaan

(klik om te vergroten)

+2
robbies
@mlkvhoudr De cijfers van veganchallenge geloof ik niet echt. Elk jaar zie je de berichtjes van Wakker Dier voorbij komen dat er meer veganisten en vegetariers zijn en elk jaar constateert Wageningen dat de vleesconsumptie per hoofd stijgt.
+3
weurding
@mlkvhoudr geloof had wel 4 magen gehad als ik groenvoer moest eten
+1
mlkvhoudr
@weurding het word ontkent maar ik heb altijd het probleem dat ik na een paar uur weer honger heb met een vegetarische maaltijd, tenzij het pannenkoeken of vegetarisch met veel gesmolten kaas is
+1
weurding
@mlkvhoudr probeer eens crepes met aarbeienjam🙃😅, maar vaak heb je dat met macdrek ook
+1
mlkvhoudr
@weurding ik vind bij de Mac eigenlijk alleen de milkshake lekker, en de mcchicken maar mijn voorkeur heeft t niet
+1
Frans1
@weurding ligt er aan hoeveel je daar naar binnen werkt😬 neem daar meerdere dingen, dan ben je echt wel een paar uur klaar🤭😂
+3
diekman
@mlkvhoudr en je moet er meer winden van laten wat weer slecht is voor het milieu. Anders doet de koe dat voor je. Netto is hetzelfde😀
+1
Frans1
@mlkvhoudr dat heb ik met alles, daarom eten we ook meerdere keren per dag😬🤣
+1
bio boer
Maak jullie geen zorgen alles wat ze maken in de fabrieken heeft ook grondstof nodig als ze onze melk niet meer willen komt er meschien wel ander verdien model alleen is haver telen nog niet echt lucratief 😅
labella
@bio boer dat kan veranderen als havermelk 3 euro kost, dan ga ik de melkrobot weer aanslingeren en haver melken.
Weidezicht
@labella maar ja, waar zitten de tepels.
+1
diekman
@Weidezicht Heb je geen les gehad

(klik om te vergroten)

-Jan-
@diekman kan me de juf nog goed herinneren
royale
Is toch prima! De wereldwijde vraag naar vlees en zuivel stijgt en de vraagt naar vega stijgt ook! Ik ben benieuwd hoe lang het duurt voordat een bedrijf als JBS meer omzet haalt uit vega als uit echt vlees!
diekman
welingelichtekringen.nl/gezond/3047923/…. verkoop is maar tijdelijk voor sommige producten. Makkelijk zelf te maken met 1tiende aan kosten.
Grasbaal
In Riga doen ze het weer anders. Nog geen vega restaurant gezien...

(klik om te vergroten)

Angus beef

(klik om te vergroten)

0 vegan

(klik om te vergroten)

0 vegan kaart
diekman
@Grasbaal eet smakelijk
+1
Fendt816
@Grasbaal Ziet er goed uit! Wat doet een boer in Riga? Je ziet de boeren ook overal
Grasbaal
@Fendt816 Citytrip, vandaag KGB museum.... kijken of ik nog iets kan leren.

Alles is hier trouwens een stuk duurder als in Nederland, Corona regels een stuk strenger en iedereen houd zich er ook aan. Later in de week gaat het hier nog strenger worden.
+3
weurding
Kopen kopen niet kijken, toch gekeken vanavond, schijnbaar moet overal een rem op de consumptie, behalve als het om de consument zelf gaat, tussenwoning 431000 euro, moet aan de eisen des tijds voldoen en "slim" gemaakt worden, maw alle gadgets te krijgen moet in een huis gestopt worden, electrische zonneweringen, horren, eilandkeukens met aparte afzuiging, legio afstandsbedieningen, kortom, het gemiddelde huishouden verbruikt tig maal meer kw's/h dan 20 jaar terug maar anderen mogen het "klimaatprobleem" oplossen ,terwijl men plenty tijd heeft het op handkracht te doen, it's a strange world
Fendt816
Wat hier in Nederland gebeurd zegt niet zoveel. Zolang in China bont nog gewoon in de mode is en vlees eten helemaal niet als een probleem gezien wordt zal er wel niet veel veranderen
« Terug naar discussielijst

De beste boeren staan aan wal

De agrarische sector staat bol van de ontwikkelingen. Op boeren.online worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de agrarische sector kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!